<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyere egenkapitalavkastning og lavere utlånstap

Sparebank 1 SMNs kvartalstall viser at egenkapitalavkastningen i selskapet øker fra 13 til 16 prosent.

Publisert 8. mai 2024 kl. 07.18
Oppdatert 8. mai 2024 klokken 07.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 368 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN. Foto: Sparebank 1 SMN

Onsdag la Sparebank 1 SMN frem kvartalstall for første kvartal 2024. 

Tallene viser at selskapet har 54 millioner i økte kostnader sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor, men lavere enn siste kvartal på tampen av fjoråret.

Nedgangen skyldes i hovedsak formuesskatt, lavere IT-kostnader og tilbakeføring av tap som følge av forsikringsoppgjøret etter svindelsaken.

Resultatet ender på 1,084 milliarder etter skatt for hele SpareBank 1 SMN-konsernet, mot 778 millioner i tilsvarende periode i fjor.

De siste tolv månedene har utlånene økt med totalt 24,3 milliarder kroner, tilsvarende 11,4 prosent.

«Alle forretningsområder har god lønnsomhet, og bidrar til en avkastning på egenkapitalen på 16 prosent», skriver selskapet i børsmeldingen.

«Soliditeten i banken er svært god, med en ren kjernekapitaldekning på 18,5 prosent, som er godt over både egne mål og myndighetenes krav», heter det videre.

Samlet utlånsvekst er 0,8 prosent i kvartalet, som gir en årsvekst noe over kredittveksten i markedet.

– Renteøkningene fra Norges Bank begynner å gi effekt, men heldigvis ser det ut til at folk og bedrifter i Midt-Norge har en robust økonomi som tåler kostnadsøkningen. Vi har ikke merket noen vesentlig økning i hverken betalingsutsettelser eller mislighold av gjeld så langt, sier konsernsjef Jan-Frode Janson.

Innskuddsveksten ble 1,1 prosent i første kvartal, med samlet innskuddsvekst på 10,9 milliarder kroner siste tolv måneder, tilsvarende 8,8 prosent.

Kjernekapitaldekningen øker 0,3 prosentpoeng, fra 18,2 til 18,5 prosent.

Selskapet har også moderate utlånstap:

Konsernet hadde 24 millioner kroner i tap på utlån og garantier i første kvartal, tilsvarende 0,04 prosent av samlede utlån. I fjor lå dette til sammenligning på minus 71 millioner.

Resultatet pr,. egenkapitalbevis øker fra 3,51 kroner til 4,68 kroner i forrige kvartal.

En økt satsing innenfor sparing og private banking gjennom det siste året har gitt gode resultater, ifølge banken. Det har i første kvartal vært hentet inn totalt 1,7 milliarder kroner til SpareBank 1 Forvaltning, noe som er seks ganger mer enn i tilsvarende periode i fjor.

Selskapet eiendomsmeglerkjede, EiendomsMegler 1 Midt-Norge, opplever både økt oppdragsmengde og flere salg til tross for et roligere boligmarked. De har økt markedsandelen med ett prosentpoeng sammenlignet med samme kvartal i fjor.

SpareBank 1 Finans Midt-Norge økte resultatet før skatt med 13 millioner kroner til 66 millioner kroner sammenlignet med samme kvartal i fjor.