<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig konkursøkning i september

Flere fylker har opplevd en dobling i antall konkurser.

Publisert 27. okt. 2023 kl. 12.59
Oppdatert 27. okt. 2023 klokken 17.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
REGISTRERER EN KRAFTIG KONKURSVEKST: Experian-direktør Veronica Flyckt. Foto: Experian.

Nye tall fra data- og analyseselskapet Experian, viser at 328 aksjeselskaper gikk konkurs i september, noe som er en økning på 10,1 prosent fra samme måned i fjor. Veronica Flyckt, direktør for Consumer Information Services & Analytics i Experian, forventer tøffe tider i flere måneder fremover.

– Særlig den kraftige renteøkningen vil over tid ha innvirkning på norske husholdninger og bedrifter, og i ytterste konsekvens vil dette presse noen bedrifter til konkurs. Bankrentene er nær toppen, men vil nok forbli høye de neste to–tre årene mens inflasjonen bringes under kontroll, og vil bidra til å skape fortsatt press i næringslivet, sier Flyckt.

Agder øker mest

Agder er fylket med størst økning sammenlignet med september 2022, med en økning på hele 137,5 prosent. I Troms og Finnmark var konkursøkningen på 112,5 prosent.

– Agder økte mest når september sammenlignes med september, men gledelig er det også å se at flere fylker hadde en nedgang sett mot september i fjor. Vestfold og Telemark hadde for eksempel en nedgang på 50 prosent, mens Innlandet og Rogaland hadde nedgang på henholdsvis 26,1 og 16 prosent, sier Flyckt.

954 konkurser

Tallene fra Experian viser at bygg- og anleggsbransjen sto for 27 prosent av alle konkurser på tvers av bransjer de siste 12 månedene. Størst økning i antall konkurser er det imidlertid innen overnattings- og serveringsbransjen, der tallene viser en økning på 54,5 prosent det siste året. Innen varehandelen øker antallet konkurser med 34 prosent i det samme tidsrommet.

– Om man har mindre å rutte med, kjøper man ikke ny leilighet, man reiser mindre og man handler kun det man trenger. Dette påvirker følgelig de tilhørende bransjene, noe tallene også viser, sier Flyckt.

Hittil i år har totalt 2.706 aksjeselskap gått konkurs, 25,2 prosent flere enn i tilsvarende periode i fjor.