<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyere prisvekst enn ventet

Prisveksten økte til 4,8 prosent på årsbasis i november – mer enn konsensus ventet på forhånd, men mindre enn Norges Bank hadde anslått.

Publisert 11. des. 2023 kl. 08.00
Oppdatert 11. des. 2023 klokken 08.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 594 ord
NOVEMBER: Black Friday, eller Black Month, preget måneden. Foto: NTB

Fra oktober til november steg konsumprisindeksen (KPI) med 0,5 prosent. Prisene er nå 4,8 prosent dyrere sammenlignet med november 2022, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dagens inflasjonstall blir fulgt spesielt nøye med på ettersom Norges Bank legger frem sin siste rentebeslutning for året på torsdag. Det nærmer seg bred enighet om at sentralbanken holder renten i ro.

– Det er betryggende og beroligende at vi ser en viss forutsigbarhet nå, kommenterer sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank etter tallslippet.

– Med tre dager igjen til rentemøtet, er markedet rimelig skråsikre på at rentetoppen er nådd og at det ikke blir rentehopp denne uken. Det eneste som kan gjøre at Norges Bank nå setter opp renten, er hvis de er kortsiktige og ikke tør å stole på at inflasjonen vil fortsette nedover.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier de var redde for en stygg overraskelse helt på tampen før rentemøtet.

– Kombinert med svekkede signaler for veksten i norsk økonomi – jamfør regionalt nettverk – bør dette være tilstrekkelig til at Norges Bank holder renten i ro denne uken.

Økte strømpriser

Det er særlig økte strømpriser som presser inflasjonen opp, ifølge seksjonsleder Espen Kristiansen i SSB. Fra oktober til november økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med hele 24,7 prosent.

– Kaldt vær og høyt strømforbruk, særlig i andre del av november, bidro til høyere strømpriser denne måneden. Oppgangen fra oktober til november i år var langt kraftigere enn på samme tid i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI godt opp, sier han og legger til:

– Selv med kraftig oppgang i strømprisene i både oktober og november var strømprisene fortsatt en del lavere enn på tilsvarende tidspunkt i fjor.

Fallende kjerneinflasjon

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg til 5,8 prosent i samme periode, noe mindre enn konsensus ventet. Fra oktober til november falt indeksen 0,2 prosentpoeng, noe som kan forklares med Black Friday-kampanjene.

– Dette kan sees i sammenheng med tilbudskampanjer i slutten av november. Blant varegruppene som falt i pris fra oktober til november finner vi elektronikkvarer og møbler. I tillegg falt prisene på flybilletter, sier Kristiansen.

I snitt var konsumprisindeksen (KPI) ventet å ha steget 4,5 prosent på årsbasis, ifølge konsensus innhentet fra åtte økonomer av TDN Direkt. Kjerneinflasjonen var forventet å stige til 5,9 prosent på årsbasis i november. 

Norges Bank har i sin siste pengepolitiske rapport, fra september, anslått en kjerneinflasjon på 6,1 prosent i november på årsbasis og en KPI-vekst på 5,4 prosent, skriver TDN Direkt.

Til sammenligning steg prisene overraskende mye i oktober etter fire måneder med avtagende vekst. KPI steg 4,0 prosent fra oktober 2022 til oktober 2023, mens kjerneinflasjonen steg 6 prosent i samme periode.

– Uvanlig sterk vekst

I alt var det relativt flat prisutvikling for de fleste varer og tjenester i november, ifølge SSB.

«Det gjør at tolvmånedersveksten i KPI-JAE holder seg høy. For eksempel steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 0,1 prosent fra oktober til november, og er med dette 9,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor», står det.

Betalt husleie økte med 0,2 prosent fra oktober til november.

– Tolvmånedersveksten for husleiene fortsetter dermed å tikke oppover og var på 4,5 prosent i november. Dette en uvanlig sterk vekst, og vi setter dette i sammenheng med at mange løpende leiekontrakter har fått leien justert opp med høy vekst i KPI, mens høyere rentekostnader har ført til at leienivået for nye kontrakter også har økt, sier Kristiansen.

SSB kom også med tall for produsentprisindeksen (PPI), som falt 0,3 prosent fra oktober til november. Viktigst for denne nedgangen var at prisene innen utvinning av råolje og naturgass sank med 3,8 prosent i november.