<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gjelsten kjøper Neptune Properties

Bjørn Rune Gjelsten-selskapet Profier kjøper Neptune Properties fra gründerne Lasse Røsnes, Jon Strand og Morten Astrup samt USBL for mellom en halv og én milliard kroner.

Publisert 25. sep. 2020 kl. 15.59
Oppdatert 28. sep. 2020 klokken 11.15
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 776 ord
BLAR OPP: Bjørn Rune Gjelsten har lagt et sted mellom 500 millioner og én milliard på bordet for Neptune Properties. Nå skal han satse hardt på boligbygging også i Oslo. Foto: Brian Cliff Olguin

Lasse Røsnes (47) og Jon Strand (48) har solgt livsverket, Neptune Properties, til Bjørn Rune Gjelstens Profier Gruppen. Neptune er i dag blant de største utbyggerne i Oslo, men har måttet takke nei til flere prosjekter av kapasitetshensyn.

Derfor har selskapet i et halvt år vært på jakt for å gjøre en emisjon på 500 millioner kroner. Men en rekke aktører kastet seg i stedet over og ville kjøpe selskapet. Bjørn Rune Gjelsten sikret seg førsteretten til å forhandle, og har nå kjøpt hele selskapet.

Planen er å gi Neptune ressursene til å kunne gripe prosjekter de hittil har måttet takke nei til.

Gjelsten og Profier har en betydelig løfteevne til å vokse, og vi vil bruke Neptune som en plattform for å vokse i Oslo. Vi skal gi Neptune de verktøyene de behøver
Ola T. Gjørtz

Ville hente 500 millioner

Gjelsten-topp Ola Gjørtz og adm. direktør Anders Gregersen i Neptune Properties møtes på en av Neptunes utbygginger i Ensjøveien i Oslo. Her har 90 leiligheter salgsstart i høst før prosjektet står ferdig om to år.

BOLIGPARTNERE: Neptune-sjef Anders Gregersen (t.v.) og Gjelsten-topp Ola Gjørtz, som blir ny styreleder i Neptune, ser seg om i Ensjøveien der Neptune straks har salgsstart for 90 leiligheter som skal stå ferdig om to år. Foto: Eivind Yggeseth

– Neptune har tatt steget fra eplehagene fra Vinderen og Holtet til nå å ta større prosjekter og større grep. Vi er den aktøren i Oslo med flest pågående reguleringssaker, så mye er gryteklart, og vi må fylle hull i tomtebanken fra 2023-2024. Vi er offensive, sier Gregersen, som likevel ikke har kunnet være så offensiv som han ønsket.

– Ofte er det vanskelig å få tak i tomt, men vi har så stor «dealflow» at vi måtte si nei på grunn av kapitalbegrensning. Derfor ønsket vi å hente en halv milliard kroner. Raskt kom det interesse fra flere aktører om å kjøpe selskapet, sier Gregersen.

Vil gi Neptune muskler

– Det er en veldig god match mellom Profiers portefølje som i dag ikke er så tung i Oslo, mens Neptune har alle sine prosjekter i Oslo. De startet som eplehageutbygger og blitt en mer industriell aktør som har klart å bevare en nisjeprofil, sier Ola T. Gjørtz.

– Gjelsten og Profier har en betydelig løfteevne til å vokse, og vi vil bruke Neptune som en plattform for å vokse i Oslo. Vi skal gi Neptune de verktøyene de behøver under eget «brand». De er fremoverlente og ambisiøse, sier han.

Neptune har også flere prosjekter på Ensjø, Nordstrand, Sæter, Holtet, Skøyen, Tåsen, Ullern og Smestad.

– Denne transaksjonen bringer oss opp i eliteserien foran Neptunes historiske konkurrenter som Solon og Stor-Oslo. Vi vil puste Selvaag Bolig i nakken, sier Gjørtz.

Pris: 500-1.000 mill.

Hverken Neptune-sjef Anders Gregersen eller Gjelstens Ola T. Gjørtz vil røpe prisen de har betalt for Neptune. Egenkapitalen på 225 millioner kroner er neppe representativ for prisingen av selskapet.

Neptune har nemlig 145.000 kvadratmeter regulert boligareal sammen med partnere, hvorav 90.000 kvadratmeter netto. Hvis man priser inn en tomtebelastning på 25.000 kroner meteren for dette, er bruttoverdiene brått 2,25 milliarder kroner. 

Ved årsskiftet hadde Neptune 1 milliard kroner i gjeld. I tillegg kommer en betydelig, men høyst usikker latent gjeld knyttet til hvor mye de får regulert der de har kjøpt tomter. Det gjør at det som kunne vært en prising på 1,25 milliarder ligger mellom 500 millioner og 1 milliard. 

Røsnes, Strand og Astrup vil i så fall kunne innkassere 150 millioner kroner hver for sine 22 prosent. 

TAR GEVINST: Neptune Properties-gründer Lasse Røsnes innkasserte noen få millioner da han solgt en liten aksjepost til USBL for to år siden. Nå innkasserer han rundt 150 millioner i det han selger hele livsverket. Foto: kmg

Men også USBL får en grei avkastning på sine 34 prosent etter å ha overtatt Tollef Svenkeruds Neptune-post pluss litt fra hver av de tre andre for to år siden.

Røsnes og Strand fortsetter

Fra oppstarten i 2007 har Neptune utviklet og solgt mer enn 1.200 boliger til en markedsverdi på mer enn 7 milliarder kroner. Etter kjøpet vil Profier Gruppen ha rundt 400.000 kvadratmeter under utvikling fordelt på 75 prosjekter og 5.000 boliger.

Mer enn 20 interessenter meldte seg da Neptune Properties plutselig var i spill tidligere i år. Det resulterte i fire-fem budgivere, hvorav Profier fikk førsteretten i finalerunden om organisasjonen som teller 20 mann.

Lasse Røsnes studerte eiendomsmegling på BI og begynte som megler i Sparebanken NOR Eiendom og solgte 160 boliger det første året før han gikk til Torbjørn Ek i 2007 å etablerte Streken Eiendom sammen med studiekamerat Jon Strand. Samme år gikk de i kompaniskap med entreprenøren Tollef Svenkerud og finansmannen Morten E. Astrup, og startet Neptune Properties som er kjent som eplehageutbygger i Oslo. Røsnes og Strand fortsetter å jobbe i selskapet etter salget.