<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Meglerhus gjør kraftige kutt etter svensk skuffelse

Flere meglerhus tar grep etter svenske Clas Ohlsons skuffende kvartalstall. Nordea ser mye svakere driftsresultat enn tidligere, og tror ikke lenger på høyere utbytter.

Publisert 8. sep. 2022 kl. 10.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 271 ord
SKUFFET: Kristofer Tonström, konsernsjef i Clas Ohlson, erkjente at første kvartal ikke ble som forventet. Foto: CLAS OHLSON

Flere meglerhus har justert på sine vurderinger om Clas Ohlson etter selskapets skuffende kvartalsrapport onsdag.

Selskapet rapporterte om et driftsoverskudd på 16 millioner svenske kroner i regnskapsmessige første kvartal, ned fra 147 millioner i samme periode i fjor. Forventningen var ifølge Infront på 64 millioner.

Bruttomarginen på 35,1 prosent var også svakere enn ventet. Konsensus var på 38,2 prosent. I tilsvarende periode i fjor var den på 39,5 prosent.

Skuffende marginfall

Nordea Markets er blant meglerhusene som har reagert på Clas Ohlson-tallene. Det peker spesielt på marginfallet som «en skuffelse».

Som følge av rapporten har meglerhuset ikke bare senket anbefalingen fra «kjøp» til «hold». Også prognosene for driftsresultat og utbytte er jekket ned, ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

Prognosen for driftsresultatet i 2022/23 er nedjustert med hele 26 prosent, først og fremst på grunn av en forventning om lavere bruttomargin.

Av samme årsak nedjusterer meglerhuset også prognosene for driftsresultatet de to etterfølgende regnskapsårene med 8 prosent.

Om utbyttet er forventningen nå at dette holdes uforandret, mens Nordea tidligere har sett langsiktig potensial for høye utbytter. Utbytteestimatene for de neste tre årene er redusert med mellom 7 og 18 prosent, ifølge nyhetsbyrået.

Lavere kursmål

Kepler Cheuvreux og Carnegie er andre meglerhus som har reagert på Clas Ohlson-tallene.

Førstnevnte har beholdt sin «hold»-anbefaling og senket kursmålet fra 110 til 85 kroner.

Carnegie har gjentatt sin kjøpsanbefaling, men senket kursmålet fra 125 til 100 kroner.

Aksjen handles torsdag til rundt 80 svenske kroner i Stockholm-handelen. Onsdag falt den rundt 14 prosent etter kvartalstallene.

«Etter et historisk sterkt år i 2021/22 kan jeg konstatere at våre satsninger i første kvartal 2022/23 ikke møtte våre forventninger», kommenterte konsernsjef Kristofer Tonström i forbindelse med kvartalstallene onsdag.