<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En skikkelig drittbutikk

- Uansett hvordan dette går, så går det som hakka møkk, sier Steinar Wasmuth. Neste år håper han å omsette for 50 millioner kroner.

Publisert 8. nov. 2016 kl. 13.02
Oppdatert 8. nov. 2016 klokken 13.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord

150.000 hester i Norge lager mye hestemøkk, og ikke alt er like lett å bli kvitt lovlig og økonomisk fornuftig. Det kan Steinar Wasmuth, som selv eier 25 hester, skrive under på.Finansavisen kan fortelle at han en dag fikk en telefon fra kommunen om at han måtte starte resirkulering av møkk fra hestene sine. Men det var få løsninger å finne. Så han startet like godt en selv, og har brukt de siste årene på å bygge opp en Lund Hovedgård som både blir kvitt miljøproblemet og lager prima gjødsel for norske hager.Fabrikken, som produserer gjødselmerket Equus, ble åpnet i fjor og ifølge regnestykket skal overskuddet være på plass allerede fra 2018. Siden hestemøkk gikk så bra, dukket det opp andre ideer. For det er flere enn heste-eiere som sliter med avføring de ikke blir kvitt så lett.Les også: Torstein styrer en fantastisk pengemaskin fra bygda Vik i Sogn- Jeg fikk en utfordring om å gjøre det samme for oppdrettsnæringen. Det var nok ment som en spøk, hvor jeg skulle svømme rundt i norske fjorder i froskedrakt og grave opp dritten med skje. Men jeg klarte ikke helt å glemme dette, og tok kontakt med laboratorium vi brukte til gjødselavdelingen, sier Wasmuth til Finansavisen.Han nevnte egentlig mest ideen for å høre om det i det hele tatt var mulig, men de labansatte jobbet også med oppdrettsnæringen og tok kontakt med sine kunder igjen. Det førte til at det ballet på seg.- Dette er anvendelig på den landbaserte delen av oppdrett. Der er oppdrett satt under de samme reglene som landbruket og annen matproduksjon. Så begynte vi å teste og det fungerer veldig godt, avslutter Wasmuth.Ifølge Finansavisen regner han med å produsere 660.000 liter av kunstgjødselet til neste år, som kan gi en samlet omsetning opp mot 50 millioner kroner.