<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil sende flyktninger til Rwanda

Danmark vil sende flyktninger til Rwanda for å redusere antallet som søker tilflukt i landet.

Publisert 9. sep. 2022 kl. 12.34
Oppdatert 11. sep. 2022 klokken 08.51
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
AVTALE: Danmarks statsminister Mette Frederiksen er leder for Socialdemokratiet. To ministre har underskrevet kontrakt i Rwanda.  Foto: Bloomberg

Det går fram av en felles erklæring som nyhetsbyrået Ritzau har fått tilgang til. Fra dansk side er den undertegnet av utlendings- og integreringsminister Kaare Dybvad Bek og utviklingsminister Flemming Møller Mortensen, som fredag er på besøk i Rwanda.

– Vi jobber mot et mer rettferdig asylsøkersystem og vi tar nye steg, sier Dybvad Bek i en uttalelse.

Begge ministrene tilhører Socialdemokratiet. Partiet har helt siden 2018 hatt et ønske om å etablere mottakssentre for asylsøkere i andre land.

I 2020 ble planene luftet for opposisjonen som møtte den med sterk misnøye. 

I august ble det klart at Danmark åpner et kontor i Kigali med to diplomater som et første skritt mot å åpne asylsenteret.

– Det er viktig at vi ikke tar forhastede avgjørelser, men at vi jobber grundig for å bli enige i samsvar med Danmark og Rwandas internasjonale forpliktelser, sier Dybvad Bek. 

Også den konservative regjeringen i Storbritannia har hatt en plan om å opprette slike mottakssentre i Rwanda. Deportasjonen av de første asylsøkerne fra Storbritannia ble imidlertid stanset av Den europeiske menneskerettsdomstolen i juni i år.