<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bergensselskap inn i britisk landstrømsprosjekt

Plug fra Bergen skal bygge landstrøm som første av sitt slag i Storbritannia.

Publisert 9. des. 2022 kl. 15.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
BYGGER UT LANDSTRØM: Maria Bos sammen med havnesjef i Montrose Tom Hutchison. FOTO: Plug

Samarbeidsprosjektet skal stå klart om ett år i havnebyen Montrose, en time sør for Aberdeen.

- I Montrose så vi flere gjestende skip som allerede bruker vårt landstrømsanlegg når de er i Bergen. At vi nå i tett partnerskap kan etablere Skottlands første landstrømsanlegg er kjekt, forteller Maria Bos, daglig leder i Plug i en pressemelding.

Tenker penger

Havnesjefen i Montrose sier de har kommersielle tanker ved å satse på landstrøm.

- Det forplikter oss ytterligere til det grønne skiftet, og vår posisjon som et fornybart knutepunkt i vår region. Beslutningen om å investere så tidlig i landstrøm er kommersiell fra vår side, siden vi er overbevist at næringen ønsker tilbudet, sier havnesjef Tom Hutchison i den samme pressemeldingen.

Den skotske ministeren for netto null, energi og transport, Michael Matheson, beskriver samarbeidet mellom Plug og havnen i Montrose som et betydelig initiativ.

- Jeg ønsker velkommen bidraget Montrose havn gjør i overgangen til en grønn økonomi og Skottlands ambisiøse mål om netto null. Det å tilby ren, fornybar energi til industriens viktige forsyningsskip i Nordsjøen er et viktig bidrag for å nå våre mål, sier Matheson.

Utenlandsoppdrag

Det som startet som et samarbeid mellom Bergen Havn og Eviny (daværende BKK) blir nå eksportert utenlands. Selskapet Plug skal sammen med den lokale havnen i Montrose stå for investeringen på 12 millioner kroner.

Montrose er en viktig base for skip med oppdrag i Nordsjøen, blant annet til store havvindsutbygginger. Havnen er den største europeiske havnen for fortøyningssystemer, med verdens største selskap innen kjetting-inspeksjon hjemmehørende i byen.