<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tro Trump-tjener skal sone i beryktet fengsel

Donald Trumps tidligere finansdirektør Allen Weissenberg erkjente skattesvindel og vitnet i bytte mot fem måneders fengsel. Dommen skal sones i et av USAs farligste fengsler.

Publisert 10. jan. 2023 kl. 14.51
Oppdatert 10. jan. 2023 klokken 14.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
PÅ VEI HIT: Donald Trumps tidligere finansdirektør Allen Weisselberg. Foto: NTB

Delstatsdomstolen i New York fant i desember den amerikanske eks-presidenten Donald Trumps selskap Trump Organization skyldig i skattesvindel, iscenesatt for å unngå beskatning av frynsegoder for flere av direktørene.

Statsadvokaten baserte i stor grad saken på et vitnemål fra den tidligere finansdirektøren Allen Weisselberg, som i august erklærte seg skyldig i virksomheten som pågikk i perioden 2005-17. Han vitnet mot et løfte om fem måneders fengsel – en dom som ifølge Reuters ble annonsert tirsdag.

Weisselberg, som også har betalt nesten 2 millioner dollar i straffeskatt, bøter og renter, ventes nå sendt til det beryktede Rikers Island-fengselet hvor han vil sone 100 dager – med rabatt for god oppførsel.

19 fanger døde i fjor

Rikers Island er et av USAs og verdens største fengsler, og har lenge vært kjent for sitt voldelige miljø – både blant ansatte og sine over 5.900 innsatte. Narkotikaen og korrupsjonen florerer, og i fjor døde 19 innsatte på institusjonen som skal legges ned i 2027.

HÅPER PÅ TRUMP-BONUS: Allen Weisselberg. Foto: NTB

– Du er på vei til et bysantinsk svart hull, uttaler Craig Rothfeld ifølge nyhetsbyrået.

Rothfeld tilbrakte over fem uker på Rikers i 2015/16 som del av en dom på 18 måneder for investor- og skattesvindel mens han ledet det nå nedlagte WJB Capital Group. Nå driver han Inside Outside, et konsulentselskap som gir råd til fengselsdømte før soning. Den voldtektsdømte filmprodusenten Harvey Weinstein er også på kundelisten.

Håpet på bonus

Inside Outside-gründeren håper ifølge Reuters at 75-årige Weisselberg vil bli atskilt fra bermen og ikke plassert på samme rom som fanger som kanskje ikke kjenner ham, men derimot sjefen hans.

– Vi tenker alle åpenbart på Weisselbergs 50-årige forhold til eks-presidenten, sier Rothfeld, som fraråder klienten sin å gå utendørs under soningen og å innlede samtaler med andre innsatte.

Weisselberg er for tiden på betalt permisjon fra Trump Organization, og uttalte i vitneboksen i november at han håpet på 500.000 dollar i bonus nå i januar.

Trump etterforskes

Donald Trump selv var ikke tiltalt i saken og har nektet for å ha gjort noe galt, men aktoratet har hevdet at «han visste nøyaktig hva som foregikk.» Trump mener rettssaken var del av en politisk motivert heksejakt.

Dommen mot Trump Organization vil ifølge nyhetsbyrået bli annonsert fredag, med en straff begrenset til 1,6 millioner dollar.

Trump forretningspraksis er derimot fortsatt under etterforskning hos distriktsadvokaten på Manhattan.