<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eksportboom for norsk sjømat i juli

Svak krone og voksende marked i Kina har bidratt til en økning i sjømateksporten. Spesielt har norsk eksportverdi for ørret nådd rekordhøyder.

Publisert 3. aug. 2023 kl. 07.47
Oppdatert 3. aug. 2023 klokken 09.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
EKSPORTBOOM: Svak krone og voksende marked i Kina førte til økning i sjømateksporten. Foto: Iván Kverme

I juli eksporterte Norge sjømat for 12,4 milliarder kroner. Dette utgjør en økning på 928 millioner kroner, tilsvarende 8 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Norges sjømatråd. 

– Verdiøkningen skyldes også denne måneden i stor grad en svak norsk krone, selv om den styrket seg noe i juli, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Hittil i år har sjømateksporten i Norge nådd en samlet verdi på 94,4 milliarder kroner, noe som representerer en økning på rundt 13 milliarder sammenlignet med fjorårets tilsvarende periode.

De største markedene for norsk sjømateksport i juli var Polen, Danmark og USA, ifølge NTB. 

Volumveksten i ørretsalget fra Norge var på 14 prosent i juli, mens verdien økte med 7 millioner kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Totalt ble det eksportert 5.845 tonn ørret til en verdi av 527 millioner kroner i juli. Dette er rekordhøy eksportverdi for ørret i en enkeltmåned. Rekorden er 3 millioner kroner høyere enn den forrige rekordmåneden, som var i juni 2023, ifølge Norges sjømatråd.

Økning i lakseeksporten

Norge eksporterte 95.620 tonn laks til en verdi av 9,6 milliarder kroner i juli. Dette representerer en økning på 1,1 milliarder kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Volumet var opp med 1 prosent, skriver NTB.

For lakseeksporten var det imidlertid Kina som hadde størst verdivekst juli. Landets eksportverdi økte med 230 millioner kroner, en økning på hele 90 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportvolumet til Kina endte på 3.253 tonn, noe som er 59 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Det har aldri vært en så sterk julimåned for eksport av laks til Kina. Vi skal ha i mente at juli i 2022 var preget av covid-19 og nedstenginger, og at juli tradisjonelt er høysesong for etterspørsel av laks i markedet, sier Sjømatrådets utsending i Kina, Andreas Thorud, i pressemeldingen.