<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny blemme for Grieg Seafood

Grieg Seafood har vært plaget av parasitter og fiskesykdom. Nå kutter selskapet slakteforventningene på nytt.

Publisert 25. aug. 2023 kl. 06.04
Oppdatert 25. aug. 2023 klokken 14.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 438 ord
PROBLEMER: – De utfordrende biologiske forholdene vi har sett så langt i år var fortsatt tilstede i andre kvartal, spesielt i Finnmark-regionen, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood. Foto: Martin Brennmoen

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Oppdrettsselskapet Grieg Seafood fikk et operasjonelt driftsresultat på 547 millioner kroner i andre kvartal – kraftig ned fra 986 millioner kroner i samme periode i fjor.

Tallet er noe bedre enn hva analytikerne hadde ventet, ifølge Infront-konsensus, hvor det var ventet et operasjonelt driftsresultat på 500 millioner kroner i kvartalet.

Selskapet som har hatt et biologisk utfordrende år, har tidligere kuttet slakteforventningene for året en rekke ganger. Nå kutter Grieg Seafood slakteforventningene på nytt, fra 80.000 til 78.000 tonn.

– De utfordrende biologiske forholdene vi har sett så langt i år var fortsatt tilstede i andre kvartal, spesielt i Finnmark-regionen. Vi har imidlertid ferdigstilt en rekke tiltak for å minimere problemene, spesielt knyttet til ILA (infeksiøs lakseanemi, red.anm.) og Spiro (parasitt, red.anm.) ved vår norske virksomhet. Disse tiltaktene ble ferdigstilt i andre kvartal og vi har begynt å se positive resultater, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood i forbindelse kvartalsrapporten.

Grieg Seafood

 
(Mill. kr)2. kv./232. kv./22
Inntekter2.3722.351
Operasjonelt driftsresultat547986
Resultat før skatt−5864
Resultat etter skatt−563679

Vil ikke slakte i Finnmark

Selskapet hadde et slaktevolum på 22.645 tonn i kvartalet. For andre kvartal ventes det et slaktevolum på 10.500 tonn ettersom selskapet vil prioritere å bygge biomasse.

I tredje kvartal venter selskapet ingen slaktevolumer fra virksomheten i Finnmark, mens det ventes et slaktevolum på 4.500 tonn i Rogaland, og 6.000 tonn fra British Columbia i Canada.

Andelen fastpriskontrakter er ventet til 42 prosent av ventede volumer i tredje kvartal. For helåret ventes det en kontraktsandel på 15 prosent.

I tillegg bokfører Grieg Seafood 558 millioner kroner knyttet til implementeringseffekten av grunnrenteskatten.

– Mens vi fortsatt jobber med å forstå implikasjonene av grunnrenteskatten i Norge så ser vi muligheter i Canada. Prosjektet vårt i Newfoundland utvikles i henhold til plan med første slakt ventet i fjerde kvartal 2023, sier Kvame.

Det er ventet et slaktevolum fra Newfoundland på 5.000 tonn i fjerde kvartal.

Plaget av parasitt

I fjor høst meldte Grieg Seafood at det hadde fått påvist parasitten Spiro (Spironucleus salmonicida, red.anm.) som forårsaker sykdommen spironukleose, ved selskapets settefiskanlegg i Finnmark.

Parasitten har antageligvis kommet seg inn i anlegget da det ble gjennomført et bytte av vannkilde høsten 2021.

Grieg Seafood ble da også pålagt av mattilsynet å destruere 1 million fisk, som ga en ekstraordinær kostnad på 60 millioner kroner. Parasitten bidro til ekstraordinære kostnader både i fjerde og første kvartal.

Selskapet meldte senere at man hadde fått kontroll på parasittsituasjonen i settefiskanlegget, men at det fortsatt kunne være oppdrettsfisk i sjø som hadde blitt eksponert for parasitten, som enda ikke hadde utviklet sykdommen.

Under kvartalspresentasjonen fredag sa konsernsjef Kvame at det i dag er igjen tre til fire merder med laks som er blitt utsatt for Spiro.