<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny smell for Grieg Seafood

Grieg Seafood har vært plaget av parasitter og fiskesykdom. Nå kutter selskapet slakteforventningene på nytt.

Publisert 14. nov. 2023 kl. 06.01
Oppdatert 14. nov. 2023 klokken 13.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 471 ord
IKKE FORNØYD: – Jeg er ikke fornøyd med resultatene, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood. Foto: Iván Kverme

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Oppdrettsselskapet Grieg Seafood har slitt med biologien så langt i år og det var ikke ventet de store resultatene i tredje kvartal.

Ifølge Infront-konsensus ventet analytikerne i snitt et operasjonelt driftsresultat på minus 38 millioner kroner i kvartalet. Ifølge kvartalsrapporten tirsdag endte driftsresultatet på negative 86 millioner kroner – ned fra et positivt operasjonelt driftsresultat på 145 millioner kroner i samme periode i fjor.

– Grieg Seafood prioriterte å la fisken vokse i kvartalet. Som et resultat av dette var slaktevolumene lave, noe som har gitt økte kostnader pr. kilo, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood i forbindelse med kvartalstallene.

– Driften i kvartalet ble påvirket av en miks av forskjellige biologiske utfordringer, inkludert Spiro i Finnmark, slakting på lave snittvekter som følge av tidligere ILA-utbrudd i Rogaland, i tillegg til sesongmessige biologiske utfordringer i British Columbia. Dessverre har dette redusert både prisoppnåelse og inntjening, sier han.

Selskapet slaktet 12.450 tonn laks i kvartalet, ned fra 22.923 tonn i samme periode i fjor.

Grieg Seafood

 
(Mill. kr) 3. kv./23 3. kv./22
Driftsinntekter 1.164 1.709
Operasjonelt driftsresultat −86 145
Resultat før skatt −27 −402
Resultat etter skatt 148 −279

Kutter igjen

Grieg Seafood startet året med forventninger om et slaktevolum på 87.000 tonn. Dette har blitt redusert en rekke ganger, og ble sist kommunisert til 78.000 tonn ved fremleggingen av tallene for andre kvartal.

I kvartalsrapporten tirsdag reduseres dette nok en gang til 76.000 tonn.

– Jeg er ikke fornøyd med resultatene. Vi snur alle stener i regionene for å komme tilbake på riktig spor. Det er blitt implementert tiltak, slik som vaksiner mot ILA og vintersår, i tillegg til installering av UV-filtre for å forhindre at Spiro-parasitten kommer seg inn i smoltanlegget vårt igjen, sier Kvame.

Han mener den underliggende biologien i Rogaland nå er god, samt at fisken som har blitt overført til sjø i Finnmark i løpet av året ikke har blitt påvirket av Spiro-parasitten.

Til neste år venter Grieg Seafood nå et slaktevolum på 85.000 tonn. Ifølge Infront-konsensus ventet analytikerne i snitt et slaktevolum på 89.671 tonn.

I fjerde kvartal venter selskapet å slakte 25.800 tonn.

Varsler ny investering

Mandag kveld annonserte Grieg Seafood at det vil investere 1,1 milliarder kroner i ny smoltproduksjon i Finnmark, noe som vil øke den regionale produksjonen av smolt til 4.800 tonn årlig.

Dette er første større investering selskapet gjør etter at lakseskatten ble lagt frem i fjor.

– Grunnrenteskatten på 25 prosent har redusert tilgjengelige midler for investeringer, og vi må være mer selektive i prioriteringene våre. Ekspansjonen i Finnmark er en investering med lav risiko og med utsikter til god lønnsomhet, sa Kvame.

Videre meldte selskapet at det øker satsningen i Canada. Grieg Seafood har engasjert DNB Markets for å finne langsiktige partnere til videre utvikling i regionen.