<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordic Semiconductor halverte resultatet

Pengepolitiske innstramminger, etterspørselsvikt og usikkerhet i markedet har preget det norske halvlederselskapet som fikk et resultat på 15,9 millioner dollar i andre kvartal etter skatt, ned fra 33 millioner i fjor.

Publisert 11. juli 2023 kl. 07.02
Oppdatert 11. juli 2023 klokken 07.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 456 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor. Foto: Are Haram

 

Saken oppdateres

Resultatsesongen er i gang, og blant de første teknologiselskapene som skal legge frem fasiten for andre kvartal er halvlederselskapet Nordic Semiconductor. 

Ifølge den rykende ferske rapporten fikk halvlederselskapet et resultat etter skatt på 15,9 millioner dollar i løpet av andre kvartal, og slo derfor konsensusestimatene som ventet 2,8 millioner dollar etter skatt for kvartalet. 

Det var likevel en halvering av fjorårets gevinst for samme periode på 33,0 millioner dollar. 

Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) lå på 28,5 millioner dollar for kvartalet, ned fra 51,9 millioner dollar i fjor. Konsensus lå på 14,8 millioner dollar for kvartalet.

Når det gjelder omsetningen landet den på 154,2 millioner dollar i andre kvartal, som var noe over konsensus på 150 millioner. Det var likevel innenfor intervallet 140 til 160 millioner dollar som selskapet guidet i første kvartal. 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Lavere etterspørsel

I løpet av halvåret som har gått har omsetningen til halvlederselskapet falt 22 prosent sammenlignet med i fjor der de omsatte for 383,3 millioner dollar. 

Dette er et halvår som har vært svært preget av en dyster nedgang i etterspørselen for forbrukerelektronikk da pengepolitiske innstramminger og rentehevinger har påvirket forbrukernes kjøpevillighet. 

Ifølge dagens rapport førte dette til en omsetningsnedgang på 33 prosent i forbrukermarkedet. Dette er også påvirket av justeringer i beholdningen blant utstyrsprodusenter.

Likevel økte omsetningen i med 21 prosent fra første til andre kvartal på grunn av større leveranser til noen av de største kundene. Forbrukermarkedet sto for 55 prosent av den totale omsetningen i kvartalet.

Bluetooth Low Energy-produktene deres utgjør fortsatt den største teknologien med 93 prosent av omsetningen.

Nordic Semiconductor 2. kvartal 2023

 
(Mill. USD)2. kv./232. kv./22
Driftsinntekter154,2200,2
Driftsresultat17,641,4
Resultat før skatt19,646,6
Resultat etter skatt15,933,0

Venter mager vekst

Ved forrige kvartalsfremleggelse skrinla Nordic Semiconductor målet om å nå en run-rate på 1 milliard dollar i omsetning i andre halvår etter at de innså at den lave etterspørselen ville sette markante spor i omsetningen fremover. 

Fra og med andre kvartal har de også sluttet å rapportere endringer i ordreboken, da de tidligere har oppgitt at ordreboken ikke har vært en god indikator for inntekter eller etterspørsel den siste tiden.

Når det gjelder tredje kvartal skriver halvlederselskapet at de venter inntekter til mellom 145 til 165 millioner dollar. Samtidig forventes bruttomarginen å ligge på over 52 prosent i neste kvartal. 

Selskapet har også satt i gang kostnadsinitiativer, som ble varslet ved kvartalsfremleggelsen i første kvartal, som de mener vil slå positivt ut i regnskapet fremover.

– Vi ser tydelige vekstmuligheter i mange segmenter fremover, men mange kunder er forsiktige i den nåværende økonomiske situasjonen, og timingen for markedets forbedring er usikker. Omsetningsutsiktene er derfor lave utover inneværende kvartal, med et bredt spekter av utfall, sier adm. direktør i Nordic Semiconductor, Svenn-Tore Larsen, i rapporten.

Samtidig vil ikke selskapet oppgi prognoser for fjerde kvartal grunnet «den vedvarende høye usikkerheten».