<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig resultatfall for Nordic Semiconductor

Resultat etter skatt falt med over 95 prosent hos det norske halvlederselskapet Nordic Semiconductor i tredje kvartal. Samtidig landet omsetningen på 135 millioner dollar.

Publisert 17. okt. 2023 kl. 07.02
Oppdatert 17. okt. 2023 klokken 07.51
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 557 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Svenn-Tore Larsen i Nordic Semiconductor. Foto: Are Haram

 

Saken oppdateres

Resultatsesongen er i gang, og blant de første teknologiselskapene som skal legge frem fasiten for tredje kvartal er halvlederselskapet Nordic Semiconductor.

Ifølge den rykende ferske rapporten fikk halvlederselskapet et resultat etter skatt på 1,2 millioner dollar i løpet av kvartalet, ned fra 24,2 millioner dollar samme periode i fjor. 

Det er også en kraftig nedgang fra andre kvartal der det norske halvlederselskapet meldte om et resultat etter skatt på 15,9 millioner dollar. 

Når det gjelder driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) lå posten på 12,8 millioner dollar for kvartalet, ned fra 60,1 millioner dollar tredje kvartal året før, og ned fra 28,5 millioner dollar i andre kvartal.

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Venter lavere inntekter

Omsetningen i tredje kvartal landet på 135 millioner dollar, ned fra 154,2 millioner dollar i andre kvartal. Det var likevel akkurat innenfor intervallet 135 til 140 millioner dollar som selskapet guidet i forrige resultatvarsel som kom i løpet av september.

«Nordic Semiconductor opplever fortsatt lav etterspørsel i sine kjerneområder, og selskapet har ennå ikke sett tegn til forbedring som de hadde forventet å se i andre halvdel av 2023» skrev det i resultatvarselet som kom for en måned siden. 

Da resultatvarselet kom ga ikke halvlederselskapet noen videre informasjon om hvordan utsiktene for fjerde kvartal ville se ut, men i dagens rapport kommer det frem at Nordic Semiconductor venter en omsetning på mellom 110 til 130 millioner dollar i årets siste kvartal. 

Til sammenligning hadde halvlederselskapet en omsetning på 191 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor. 

– Våre hovedmarkeder fortsetter å oppleve en syklisk nedgang som er dypere og lengre enn vi hadde forventet, med lavere etterspørsel fra sluttbrukere og fortsatte justeringer av lagerbeholdningen, sier adm. direktør Svenn-Tore Larsen i dagens rapport. 

– På grunn av den nåværende økonomiske situasjonen er synligheten lav, og tidspunktet for en forbedring av markedet forblir usikkert.

Kutter kostnader

Ifølge rapporten falt inntektene fra Blouetooth Low Energy (BLE) med 16 prosent gjennom kvartalet, og med 33 prosent på årsbasis. Samtidig landet bruttomarginen på 50 prosent for kvartalet. 

Videre opplyser selskapet at grunnet det lave inntektsgrunnlaget, marginpresset og begrenset synlighet for videre inntekter, vil det tilpasse seg ved å omfordele investeringer og redusere kostnader. 

«Nordic vil opprettholde sin unike teknologiplattform, som omfatter både Bluetooth, Wi-Fi og Cellular IoT. Imidlertid vil selskapet søke å allokere ressurser fra langsiktige prosjekter til prosjekter og produkter som vil generere inntekt og fortjeneste på kort til mellomlang sikt» skriver det. 

Tiltaket vil også føre til redusert bruk av konsulenter, en strømlinjeforming av driftsstrukturen og en vurdering av de totale ressursene som kreves for å fortsette selskapets hovedforsknings- og utviklingsprogrammer. 

Disse tiltakene vil tre i kraft fra 2024 og redusere selskapets driftskostnadene med omtrent 5 millioner dollar hvert kvartal.

Halvledertrøbbel

Det norske halvlederselskapet Nordic Semiconductor har hatt det tøft i tiden etter kvartalsfremleggelsen for fjerde kvartal i fjor, der man for første gang kunne se hvordan selskapet var preget av lavere etterspørsel i forbrukermarkedet og trøbbel med wafer-allokkering.

I løpet av 2023 har halvlederselskapet skrinlagt målet om å nå en run-rate på 1 milliard dollar i omsetning i andre halvår etter at de innså at den lave etterspørselen ville sette markante spor i omsetningen fremover.

Selskapet har også sluttet å rapportere endringer i ordreboken, da de tidligere har oppgitt at ordreboken ikke har vært en god indikator for inntekter eller etterspørsel den siste tiden.

Aksjen ble mandag ettermiddag handlet til 116 kroner pr. aksje, ned 29,3 prosent siden nyttår.