<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nederland kan gå i manko på elektrisitet

Nederlandske TenneT hevder landet kan gå i manko på elektrisitet innen 2030.

Publisert 12. jan. 2023 kl. 15.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 355 ord
Kabler henger fra strømmaster ved BritNed-forbindelsen Foto: Bloomberg

Det nederlandske selskapet TenneT kommer med en advarsel; Nederland kan ha mangel på elektrisitet innen 2030. Bakgrunnen er at overgangen fra fossilt brensel til fornybart driver etterspørselen, som gjør at kraftproduksjonen stadig blir mer væravhengig.

– Elektrifiseringen av energiproduksjonen og stenging av kull, gass og kjernekraft i hele Europa vil gjøre internasjonal energiforsyning usikker, sier TenneT til Reuters.

Må bli mer fleksible

Videre sier TenneT at innenlandsk forsyningen stort sett vil være nok til å møte etterspørselen i Nederland frem til 2025, men usikkerheten forventes å øke betydelig mot slutten av tiåret. For å forhindre en knapphet på elektrisitet, mener selskapet at  tilbud og etterspørsel må bli mer fleksibelt, samtidig som landet må finne nye måter å lagre kraft på fra fornybare kilder. TenneT mener også at koblinger på nettet mellom Nederland, Skandinavia og Storbritannia bør utvides.

Tyskland, Nederland og Frankrike trakk seg i 2022 fra en avtale fra 1994. De viste til at den strider mot løftene om å redusere klimautslipp for å bremse den globale oppvarmingen.

Den nederlandske regjeringen la forrige måned frem en plan om å bygge to nye atomkraftverk innen 2035, kraftverk som kan sørge for 13 prosent av landets totale elektrisitetsproduksjon. 

Nederland fikk 12 prosent av energien sin fra fornybart i 2021, noe som var en nedgang på 2 prosent fra 2020.

Fornybart og fossilt

Med en historisk lav arbeidsledighet, sliter fornybarindustrien med å få tak i nok folk.

Fornybarsektoren har hengt langt bak fossilindustrien når det gjelder lønninger, ifølge en studie fra BW Reaserch. Grunnen er at fornybarsektoren hele tiden har forsøkt å begrense kostnadene for å kunne konkurrere med fossilbransjen på energipriser.

Samtidig ser det ut til at Kina vil øke sine investeringer mot fossilt brensel.

For første gang på mange tiår skal et nytt oljeraffineri settes i drift i Irak. Ørkenstaten huser også verdens femte største påviste oljereserver, med 145 milliarder fat.

Norge har gitt full gass og klarte å øke eksporten med 9 milliarder kubikkmeter til totalt 122.

– Omgjort i elektrisitet utgjorde fjorårets eksportøkning av gass 100 terawattimer (TWh). Det at vi klarer å opprettholde 2022-produksjonen i år betyr veldig mye for Europas energisikkerhet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Finansavisen på Olje- og energipolitisk seminar i Sandefjord.