<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs stiger fra start

Ukens siste handelsdag åpner med oppgang. Norwegian stiger etter offentliggjøring av nye trafikktall.

Publisert 4. aug. 2023 kl. 09.05
Oppdatert 4. aug. 2023 klokken 12.53
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 592 ord
I GRØNT: Hovedindeksen på Oslo Børs stiger på ukens siste handelsdag. Foto: Thomas Bjørnflaten

   –                      –  

Artikkelen oppdateres gjennom børsdagen.

På ukens siste handelsdag peker pilene oppover på Oslo Børs. Klokken 10.40 viser hovedindeksen en oppgang på 0,9 prosent. Torsdag endte børsen også i positivt terreng med en økning på 0,08 prosent, til tross for nedgangen i internasjonale markeder.

Prisen for et fat nordsjøolje handles opp 0,5 prosent fra midnatt til 85,57 dollar pr. fat. Til sammenligning ble oljen omsatt for 84,59 dollar fatet rundt stengetid på Oslo Børs torsdag.

Blant de mest omsatte aksjene stiger Equinor 1,7 prosent, Aker BP er opp 1,6 prosent, mens Vår Energi faller 2,0 prosent. I tillegg stiger seismikkselskapene PGS og TGS med henholdsvis 3,9 prosent og 1,9 prosent. 

Aksjer i grønt

Norwegian Air Shuttle fraktet 2,3 millioner passasjerer i juli, opp fem prosent fra samme måned i fjor. Tilsvarende tall for juni var litt over to millioner passasjerer. Kabinfaktoren økte til 92,4 prosent, opp fra 86 prosent i juni. I juli i fjor var fyllingsgraden imidlertid noe høyere, på 94,5 prosent. 

– Juli var en enestående måned for oss i Norwegian med høyeste antall passasjerer i år, og mer enn 100.000 flere enn samme måned i fjor, sier konsernsjef Geir Karlsen.

ABG Sundal Collier skriver i en kommentar at Norwegian har startet tredje kvartal sterkt, og at meglerhusets driftsresultatestimat for tredje kvartal på 2,1 milliarder kroner bør økes med rundt 5 prosent etter trafikktallene for juli. Pareto Securities ser også på oppdateringen som positiv, og mener at tallene, sammen med positive utsikter, bør føre til økte estimater. NAS-aksjen er opp 1,4 prosent.

I juli oppnådde bilfraktrederiet Höegh Autoliners en gjennomsnittlig netto fraktrate på 77,7 dollar pr. kubikkmeter (cbm). Disse netto fraktratene har økt med 5,4 prosent fra måneden før, og dette utgjør den nest sterkeste måneden i selskapets historie når det kommer til månedlige oppdateringer.

– Den positive trenden fra første halvår fortsetter i juli. Det er fortsatt høy etterspørsel fra kunder i både Asia, Europa og USA, hvilket dekker alle seilingene våre med en god blanding av kontrakts- og spotlast til sunne rater, sier adm. direktør Andreas Enger. Aksjen stiger 7,1 prosent.

Batteriselskapet Ensurge har fått innvilget sitt første amerikanske patent på kjernedifferensieringsteknologien for et «packaged solid-state»-batteri. Ensurge har også søkt om en rekke andre patenter i USA som det ventes svar på. Aksjen stiger 23,8 prosent.

I går bidro Frontline og flere andre shippingaksjer til oppgangen på Oslo Børs etter at industrikjempen Euronav presenterte tall som viser en stadig bedre markedsutvikling. Frontline steg 3 prosent, og den positive trenden fortsetter i dag med en ytterligere økning på 2,9 prosent. Hafnia avsluttet dagen med en oppgang på 4 prosent, og fortsetter i dag opp 3,4 prosent. Både Frontline og Hafnia er blant de mest omsatte på børsen.

Aksjer i rødt

Hudpleieselskapet Aqua Bio Technology og aksjonærene i Skinteam Norge inngikk torsdag en endelig aksjekjøpsavtale, etter at partene 23. juli meldte om en bindende prinsippavtale for kjøpet av Skinteam. Styret foreslår å gjennomføre en reparasjonsemisjon på inntil 1.666.667 nye aksjer til kurs 3,00 kroner pr. aksje. Aksjen er ned 1,0 prosent.

DOF Group utøvet torsdag en opsjon for å sikre det langsiktige eierskapet til Skandi Iceman. Opsjonsprisen for fartøyet er lavere enn dagens markedsverdi. Aksjen faller 0,4 prosent.

Offshorerederiet Standard Supply hadde en utnyttelsesgrad på 99 prosent i juli, og en timecharter-ekvivalent inntjening på om lag 17.700 dollar pr. dag.

– Vår nåværende flåtedekning strekker seg til november 2023 med en gjennomsnittlig daglig rate på 18.000 dollar pr. dag. For våre store skip ser vi fortsatt 1-års charter med distribusjonskapasitet på om lag 0,30 kroner pr. aksje pr. fartøy, sier Martin Nes, styreleder i Standard Supply. Aksjen handles foreløpig flatt.