<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Irak: Godkjent budsjett på 153 milliarder dollar

Irak godkjente sin budsjettramme for 2023 på 153 milliarder dollar og legger opp til rekordhøye utgifter.

Publisert 12. juni 2023 kl. 14.16
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 234 ord
GODKJENT BUDSJETT FOR 2023: Irak har godkjent sitt budsjett for 2023 og baserer det på en oljepris på 70 dollar fatet. Her er DNOs Tawke-felt i Kurdistan. Foto: DNO

Opecs nest største oljeprodusent, Irak, godkjente mandag sin budsjettramme for 2023 på 153 milliarder dollar, noe som legger opp til rekordhøye utgifter og baserer budsjettet på en oljepris på 70 dollar pr. fat, ifølge Oilprice.

Oljeinntekter er den viktigste inntektskilden for Irak, da de utgjør mer enn 90 prosent av landets totale inntekter. Det nye budsjettet for 2023, som ble godkjent av parlamentet i dag etter måneder med uenigheter, inneholder også nye bestemmelser om deling av oljeinntekter mellom den føderale regjeringen i Bagdad og regionen Kurdistan i nord.

De nye bestemmelsene sier at Kurdistan skal sette inn inntektene fra oljeeksporten inn på en bankkonto som den sentrale regjeringen kan overvåke. Den føderale regjeringen vil trekke fra beløpet fra oljeinntektene fra de månedlige budsjettallokeringene til Kurdistan, rapporterer Associated Press.

Avhengig av 96 dollar fatet

Irakiske lovgivere fortalte Reuters at budsjettet var basert på antakelsen om oljeeksport på 3,5 millioner fat pr. dag, inkludert 400 000 fat pr. dag fra Kurdistan.

Totalt sett har Iraks økonomiske vekst mistet momentum de siste månedene, på grunn av volatiliteten i valutamarkedet og redusert oljeproduksjon, uttalte det internasjonale pengefondet, IMF, ved slutten av mai.

– De kombinerte effektene av økte offentlige utgifter, revaluering av valutakursen og redusert oljeproduksjon vil føre til at det nødvendige oljeprisnivået for å oppnå budsjettsbalanse blir 96 dollar pr. fat, sa IMF-ansatte, skriver Oilprice.