<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA vil stramme inn sanksjonene mot Iran

Som svar på Irans støtte til den palestinske terrorgruppen Hamas, vil USA nå stramme inn sanksjonene mot den islamske republikken.

Publisert 25. okt. 2023 kl. 15.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
STRENGERE: President Joe Biden vil sannsynligvis øke sanksjonene mot Iran. Foto: Bloomberg

Biden-administrasjon vil sannsynligvis stramme inn sanksjonene mot Iran, skriver CNBC.

Tehran, som historisk har gitt økonomisk støtte til Hamas, hyllet den palestinske gruppens terrorangrep den 7. oktober mot Israel, men har selv benektet involvering. Forrige uke oppfordret Irans utenriksminister, Hossein Amirabdollahian, islamske land til en fullstendig embargo mot Israel.

Helima Croft, leder for global råvarestrateg ved RBC Capital Markets mener nå at vesten og Biden-administrasjonene vil vurdere å begrense iransk oljeeksport gjennom strengere sanksjoner.

Croft mener mye vil avhenge av hvordan en potensiell bakkeoperasjon ser ut og at en utvidelse av konflikten til andre land i Midtøsten kan påvirke Irans råoljeforsyninger.

Vanskelig for Biden

I motsetning til Saudi-Arabia og Russland som har kuttet oljeproduksjonen, er Iran et av landene som har økt produksjonen mest i år. Dersom USA bestemmer seg for strengere sanksjoner mot landet kan det bety flere millioner fat borte fra oljemarkedet. 

Iran stod i 2022 for fem prosent av verdens oljeproduksjon.

Det er vanskelig for USA og stå stille å se på at Iranske oljepenger går til å støtte Hamas. Samtidig vil strengere sanksjoner mot Iran bety høyere oljepris, noe som ikke er ønskelig for presidenten som nå går inn i et viktig valgår.

Ser til Venezuela

Biden har allerede sett til Venezuela for hjelp, men produksjonsøkningen der vil ikke være i nærheten av et eventuelt oljebortfall fra Iran.

Avtalen mellom USA og Venezuela om å lette sanksjonene mot det søramerikanske landets oljeindustri kan legge grunnlaget for en økning i produksjonen på 200.000 fat olje pr. dag på mellomlang sikt, ifølge Rystad Energy.